de Marta Vieru
Au aparut deja primele victime ale progresul informatic. Patru ieseni, cu varste intre 19 si 27 de ani, au ajuns la Spitalul Socola din cauza dependetei de messenger. Iar situatia s-ar putea transforma intr-un adevarat fenomen in conditiile in care mai ales adolescentii isi petrec tot mai multe ore in fata calculatorului, comunicand cu prietenii virtuali dintr-o lume virtuala.
In ultimele sase luni, la Spitalul de Psihiatrie Socola au ajuns patru ieseni cu o dependenta mai putin obisnuita: de messenger. Si nu este vorba de adolescenti, ci de patru adulti, cu putere de discernamant, care au ajuns sa utilizeze acest serviciu de Internet in mod excesiv. De altfel, unul dintre ei, un iesean de 22 de ani, a ajuns, pur si simplu, sa nu se mai poata dezlipi de calculator zile intregi. "Dependentii de messenger care au ajuns la noi sunt toti din mediul urban si au varste cuprinse intre 19 si 27 de ani. Dintre cei patru, numai unul a venit din proprie initiativa, ceilalti trei fiind adusi fie de parinti, fie de soti", a spus dr. Virginia Marinescu, medic primar la Spitalul Socola.
Singurul pacient care a venit din proprie initiativa sa ceara ajutor este o ieseanca in varsta de 27 de ani, al carei sot este plecat mai tot timpul, in interes de serviciu. "Tanara a ajuns la noi extrem de obosita. Nu mai putea sa doarma, avea dureri de cap, insomnii, oboseala continua si ii scazuse capacitatea de concentrare. Este casatorita, nu are copii, este o persoana intelectuala, insa, cum statea foarte mult singura, a inceput sa petreaca mult timp in fata calculatorului. A ajuns sa petreaca pe messenger chiar si 10-12 ore pe zi si sa piarda chiar si noptile. In urma investigatiilor, am eliminat alte afectiuni psihice cum ar fi depresia, atacul demential si neuroestenia si am ajuns la concluzia ca este vorba de o dependenta de messenger", a precizat dr. Marinescu. Factorul declansator al acestui tip de dependenta este dorinta de comunicare si singuratatea, ieseanca de 27 de ani primind tonice, medicatie pentru a putea dormi si recomandarea de a urma sedinte de psihoterapie, pentru a invata cum sa-si umple timpul liber: "Sunt pacienti care singuri incep sa renunte la messenger, insa, in cazul unei paciente de 19 ani, parintii au fost cei care i-au scos calculatorul din camera".
(Acest articol a fost preluat de pe site-ul unui ziar iesean)
PS: eu am reusit sa ma vindec de dependenta ;)
No comments:
Post a Comment