Thursday, January 29, 2009

Don't Give Up Giving Up Smoking! (part 2)


Pasii care te pot ajuta sa renunti la fumat
1. Pregateste-te pentru incercarea de a te lasa de fumat. Ai nevoie de o tona de vointa pentru a sparge dependenta de nicotina. Gandeste-te la ce castigi si ce pierzi, renuntand la fumat. Daca simti ca vei castiga mai mult renuntand, este un moment propice pentru a actiona.
2. Ia decizia de a renunta incepand imediat, sau planifica o data in viitor.
3. Mentine-te ocupat, pentru a-ti lua minte de la tigari. Si arunca toate scrumierele, brichetele si tigarile din casa/de la birou.
4. Bea multe lichide. Tine un pahar cu apa sau suc langa tine din care sa bei de cate ori iti vine sa fumezi o tigara. Incearca sucuri cu diferite arome, unele s-ar putea sa nu functioneze pe cand altele da.
5. Fii mai activ. Exercitiile te ajuta sa te relaxezi si iti ridica moralul. Mergi pe jos, in loc sa mergi cu masina sau cu autobuzul si urca scarile in loc sa folosesti liftul.
6. Asigura-te ca ai suportul familiei si al prietenilor.
7. Gandeste pozitiv. Simptomele renuntarii la fumat pot fi neplacute dar sunt un semn ca organismul tau se vindeca de efectele tabacului. Iritabilitatea, nevoia acuta de a fuma si concentrarea slaba sunt comune. Nu te ingrijora, de obicei dispar dupa cateva saptamani.
8. Schimba-ti rutina. Incearca sa eviti magazinele de unde iti cumparai in mod uzual tigari. Poti incerca si sa eviti locurile unde se fumeaza mult. Incearca ceva diferit, ajuta.
9. Nu inventa scuze. Odata ce ai renuntat la fumat, nu te folosi de o criza sau nici chiar de vestile bune drept scuza pentru "fumez doar o tigara".
10. Rasfata-te. Este foarte important sa te rasfeti cu ceva. Poti folosi banii pe care ii salvezi din tigari pentru a-ti cumpara ceva special, ce in mod normal nu ai fi cumparat.
11. Ai grija ce mananci. Nu incepe sa rontaii snacks-uri si mancaruri grase. Daca simti nevoia sa rontai ceva, incearca mai bine un fruct, legume proaspete sau guma de mestecat.
12. Fiecare zi conteaza pentru ca fiecare zi fara tigari este benefica inimii tale, sanatatii tale, familiei, si.. ramai si cu bani in buzunar :)

Mancatul sanatos si exercitiile fizice sunt foarte importante atunci cand te lasi de fumat, intrucat renuntarea la tigari declanseaza schimbari profunde la care organismul tau trebuie sa se adapteze si exercitiile fizice si o dieta sanatoasa te pot ajuta sa faci fata renuntarii la tigari si iti pot da un boost al starii de spirit.

Pe piata exista produse care sa te ajute sa te lasi de fumat. Un astfel de produs
NU POATE:
  • sa te opreasca din fumat
  • sa te faca sa iti doresti sa nu mai fumezi
POATE:
  • sa te ajute cu simptomele aparute dupa ce te-ai lasat de fumat
  • sa iti ridice moralul si increderea
  • sa iti diminueze nevoia acuta de a fuma
Este important sa verifici care produs este sigur si efectiv, inainte de a irosii banii, timpul si energia ta, achizitionandu-l. Unii producatori pretind rate de succes foarte ridicate pentru produsele lor, promitand ca 8 sau 9 din 10 oameni care le folosesc au avut succes fara nici un efort. Dar NU exista o solutie magica. Pentru a fi siguri ca un produs sau o metoda functioneaza, el trebuie supus unor teste clinice si nu toate produsele disponibile au fost testate in acest fel. Unele produse sunt licentiate, ceea ce inseamna ca au fost supuse unor teste clinice pentru a dovedi ca ele sunt efective. Alte produse nu au trecut prin aceste teste si nu sunt licentiate.
Intre produsele licentiate, amintesc:
  • produsele care inlocuiesc nicotina ( contin nicotina). Aceste metode substituie o parte din doza de nicotina de care ai devenit dependent in timpul fumatului. Terapia pe baza de inlocuitoare de nicotina a fost cercetata indeaproape si testele arata ca atunci cand aceste produse sunt intrebuintate corect, contribuie la dublarea sansei de succes. Daca obisnuiesti sa fumezi prima tigara in primele 30 de minute dupa ce te-ai trezit, ai sanse sa beneficiezi de pe urma acestei terapii cu substituente de nicotina. Daca nu ai probleme cardice, a utiliza aceste produse este mult mai sanatos pentru tine decat a continua sa fumezi. Daca ai probleme cardiace intreaba medicul sau farmacistul daca este recomandat in cazul tau sa utilizezi aceste inlocuitoare.
  • tablete cu bupropion (Zyban) (nu contin nicotina)
Produsele care inlocuiesc nicotina:
- bandaje
- guma de mestecat
- drops-uri
- microtablete (se plaseaza sub limba)
- spray-uri nazale
- inhalatoare
Bandajele iti asigura in mod continuu cantitatea de nicotina, livrata in doze foarte mici, atata timp cat este purtat, deci nu ajuta daca resimti o nevoie acuta de a fuma sau reactionezi stressului de moment, dorind sa iti aprinzi o tigara.
Guma de mestecat, drops-urile, microtabletele, spray-ul nazal si inhalatorul livreaza o doza mai mare de nicotina, asadar sunt foarte bune in cazurile in care vrei sa raspunzi dorintei de a fuma cu o "solutie rapida". Daca fumezi constant in timpul zilei, bandajele te pot ajuta mai bine. Daca fumezi doar ca reactie impotriva stresului , atunci alegerea potrivita pentru tine sunt guma de mestecat, inhalatorul, spray-ul nazal, microtabletele. Spray-ul nazal imita tigarile cel mai indeaproape, asigurand un efect rapid.Inhalatorul te poate ajuta daca iti lipseste gestul de a tine tigara in mana si a o duce la gura.
Ca la majoritatea produselor farmaceutice, exista si efecte adverse: senzatia de rau, indigestie, dureri de cap, ameteala.

Tabletele bupropion (Zyban) functioneaza intrucat actioneaza asupra zonelor din creier care sunt responsabile cu dependenta de nicotina. Ele reduc dorinta de a fuma si inlatura simptomele neplacute pe care le ai atunci cand renunti la fumat. Desi bupropionul te ajuta, nu este nici el o cura magica. Poate exista in continuare dorinta stringenta de a fuma si trebuie sa fii pregatit sa depui mai mult efort pentru a nu te renunta. De obicei, persoanele care incep tratamentul cu Zyban, iau o pastila dimineata, timp de 6 zile, apoi din a 7-a zi, iau cate o tableta de doua ori pe zi pe o durata de 7 saptamani. Cei care au probleme de sanatate trebuie sa consulte medicul pentru a le reduce aceasta doza. Acest tratament incepe de obicei 1-2 saptamani inaintea datei planificate de a renunta la fumat si poti fuma in timp ce tabletele incep sa isi faca efectul. Bupropion (Zyban) se elibereaza cu prescriptia medicului si nu este recomandat femeilor insarcinate sau care alapteaza, persoanelor sub 18 ani sau celor care sufera de bulimie sau anorexie. Efecte adverse: gura uscata, dureri de cap, dificultati in a dormi. Aceste efecte sunt slabe si dispar in scurt timp.

Exista multe si diverse produse care nu sunt licentiate, printre care amintesc: Capsulele Nicobrevin, tigarile false, guma de mestecat cu aroma de tabac. Totusi, nu exista dovezi clare pentru a afirma daca sunt sau nu efective. Tigarile din iarba au acelasi efect asupra inimii precum tigarile normale intrucat contin substante precum monoxidul de carbon si tar, care te expun pericolului de a dezvolta cancer sau boli cardiace. De asemenea nu exista evidente ca sunt efective in a ajuta persoanele de a se lasa de fumat.
Exista persoane care afirma ca acupunctura sau chiar hipnoza le-au ajutat, insa nu a putut fi dovedit stiintific cat sunt de efective.

Un sfat pentru femeile insarcinate: nu conteaza in ce perioada a sarcinii te afli, chiar si in cazul in care esti in stadiul de planificare a unei sarcini, a renunta la fumat este cel mai important lucru pe care il poti face pentru ca bebelusul tau sa aiba o viata sanatoasa, de asemenea iti imbunatatesti si tu sanatatea. De multe ori, fumatoarele insarcinate care citesc despre efectele nocive ale fumatului asupra copilului, resimt si mai acut nevoia de a fuma. Primul lucru pe care trebuie sa il faci este: NU TE PANICA. A te opri in orice moment de-a lungul sarcinii reduce automat sansele de avort, nastere prematura, anormalitati ale copilului, copil nedezvoltat corespunzator si nu il expune pe micut celor 4000 de chimicale continute in fumul de tigara.
In plus, cu un bebe pe drum, a renunta la fumat poate constitui o cale de a salva banuti care pot fi folositi pentru a achizitiona hainute si cele necesare celui mic.
































Tigari/ZiCost zilnicCost LunarEchivalent in produse pt copil
51.5 lei45 lei1 pachet mare de Pampers
103 lei90 leiHainute (costumas)
206 lei180 leiPatut
309 lei270 leiCarucior / Scaun de masina


Si in cazul in care nu te pregatesti sa devii mamica, gandeste-te ca lunar ai putea folosi banii economisiti, pentru a merge la sedinte de masaj ;)

O sa mai scriu pe subiectul acesta, pana atunci mult succes celor care au hotarat sa parcurga drumul greu al renuntarii in favoarea sanatatii lor.

6 comments:

Anonymous said...

e aproape inutil... sunt multi care au solutii dar nu le pot aplica. Din pacate exista remedii dar nu reuseste nimeni sa urmeze drumul bun..

Veronica said...

@vectorialpx, poate ca daca lumea devine mai aware acorda si mai multa importanta acestui aspect, si anume sanatatea. ai citit prima parte a articolului? acolo am scris: "Nu exista nici o cale rapida si usoara de a te lasa. Trebuie sa iti doresti sa te lasi de fumat." iar pastilele si plasturii si inhalatoarele nu fac decat sa AJUTE in organismul sa se adapteze mai bine schimbarii, restul trebuie sa vina din vointa. Dar mi-e greu sa cred ca un om care constientizeaza efectele negative nu are vointa suficienta sa isi faca un bine :)

LiaLia said...

Eu te felicit pentru initiativa ta! E intr-adevar nevoie de enorm de multa vointa si dorinta de a te lasa, dar putina informare nu strica. Pupici (ma inspiri :p)

Anonymous said...

E doar vointa..restul sunt detalii care palesc in fata ei. Am o luna si sper sa ma tina o viata

Anonymous said...

Da, probabil, de aceea este

marckus said...

Eu am reusit sa ma las de fumat intr-un mod mai diferit. Vezi http://marckusplace.blogspot.com/