Thursday, April 3, 2008

Invataturi Zen

Azi am avut o lectie de spiritualitate asiatica - cultura Zen e fascinanta iar eu, inca o data in plus, ma declar super norocoasa ca am venit in UK si ca aici am avut ocazia sa cunosc astfel de oameni.
Ce am invatat azi:
- nu conteaza cauza din spatele a tot ce se intampla - important e procesul prin care trebuie sa trecem si ce invataturi putem trage din asta. Daca totusi nu simti ca ai invatat ceva nou, nu te ingrijora. Important e sa experimentam orice traire - fericire, suferinta, deceptie, incantare, frica, admiratie, respect, autocunoastere... mi s-a zis ca altfel viata ar fi boring.. cum ar fi sa mananci dulciuri in fiecare zi? sau sa manaci sarat in fiecare zi? sau doar amar? pana la urma diversitatea ne face sa apreciem intregul proces. Se spune ca ar trebuie sa multumesti fiecarui om care te-a pus intr-o situatie netraita pana atunci. Pentru ca ti-a fost profesor de viata.
- sunt oameni care iti intind un cutit. ce faci cu el? il iei - e foarte ascutit - te tai la mana.. te doare - rau.. now what? infigi cutitul in tine cat mai adanc? sau decizi sa arunci cutitul cat mai departe? rana e acolo inca - ce faci cu ea? nu te mai poti intoarce la momentul cand ai decis sa iei cutitul.. tot ce poti face e sa accepti rana.. si poti incerca sa o vindeci mai repede.
- exista oameni, situatii sau intamplari care ne trag inspre trecut. daca stai cu fata la trecut, nu poti vedea ca in spatele tau e viitorul. poate fi orice out there - depinde de tine sa alegi: ma agat mereu de ce a fost in trecut? sau decizi sa stai pe loc (prin asta nu iti traiesti nici prezentul!) si nu mergi mai departe? (hint - by choosing past, u might miss all the goodies out there!!)
- un yogin incearca sa stea in pozitia de meditare (lotus) 5 minute - si dupa primul minut picioarele incep sa doara - iar durerea creste cu fiecare secunda si se gandeste: 'Nu mai pot trai cu durerea aceasta' Daca ar intinde piciorul durerea ar putea disparea - dar frica de durere si fuga dupa solutii pentru eliberare nu e o buna metoda. Pentru ca in urmatorul minut in aceeasi pozitie, durerea revine - ce face? O ia de la capat? Nu. Si atunci isi spune: piciorul acesta e al meu. Doare? da, doare.. dar daca e al meu, inseamna ca asculta de mine. Si-atunci comanda pleaca din creier: durerea e acolo, dar accept-o! Nu fa nimic. Culmea e ca desi durerea persista in picior, nu mai e transmisa inapoi ca un tipat inspre creier... dupa alte 5 minute durerea creste si din nou piciorul se plange: 'Iar doare! de data aceasta chiar nu mai pot suporta durerea' Si din nou acceeasi comanda: obisnuieste-te cu durerea - las-o sa fie acolo.. accept-o. Si piciorul asculta si resimte senzatia de durere din ce in ce mai slab.. Freaky nu? :)
ei bine, partea interesanta acum urmeaza - sunt ganduri care ne lovesc mintea si ne invadeaza in fiecare zi.. nu le vrem acolo si tot ce ne dorim este ca ele sa dispara. Dar gandurile ciocane la usa mintii si tu strigi: 'Plecati! nu va vreau!' iar ele aud si stiu ca esti dupa usa - asa ca deschid pur si simplu usa si intra. Si incerci sa le dai afara - acum deja e un efort destul de mare - dar ele nu pleaca atata timp cat stiu ca esti acolo si ca le dai importanta, cat se simt bagate in seama. Vor sa stea tot mai mult. Ce sugereaza inteleptii Zen? gandurile negre bat la usa mintii - nu raspunde! observa ca sunt acolo dar ignora-le. Ele vor batea a doua oara - nu raspunde - auzi a treia oara bataia in usa - stii ca sunt acolo, aproape ca le simti - si ai sa ai surpriza ca ele ciocane din ce in ce mai rar si mai incet.. apoi pleaca... daca bat din nou a doua zi, ia-o de la capat: Nu raspunde.
Chiar daca in vreo zi ele intra acolo - observa-le doar, nu riposta - doar lasa-le in pace.
In Zen se spune ca energia ce se emana din interactiune e mai puternica decat energia care se emana cand pur si simplu alegi sa nu raspunzi. Daca ceva te loveste - accepta lovitura - nu trage la randul tau un pumn. Daca ceva pune presiune pe tine - nu incerca sa ii rezisti - accepta presiunea - efortul este mult mai mic decat cel pe care l-ai depune pentru a-i rezista...
- povata: in loc sa te simti rau si prin asta sa ii faci si pe altii sa se simta rau, fii fericit si fa-i prin aceasta si pe cei din jurul tau sa fie fericiti! :)
(eh does it sound a bit familiar cu ceea ce scriam acum 1 saptamana? - alta cultura, acelasi mesaj.. )

(to be continued)

6 comments:

Veronica said...

PS: pt Iri - am facut o paralela cu invatatura crestina si am fost uimita sa constat ca partea cu acceptarea e comuna. Daca cineva iti trage o palma, intoarce-i si obrazul celalalt... nu suntem invatati sa tragem la randul nostru o palma inapoi... dimpotriva - primeste si a doua palma fara sa iti fie frica de ea....

Unknown said...

Ok, si pana unde merge acceptarea de fapt? Nu trebuie la un moment dat sa faci ceva, sa iei atitudine?

Veronica said...

Nu Small Wonders, nu trebuie sa faci nimic. Doar sa accepti si sa astepti :) vei fi surprinsa de rezultate.

Anonymous said...

am vrut sa comentez ceva si nu mai stiu ce

tina said...

Universul este o holograma, noi suntem o proiectie....sufletele exista . Experimenteaza si te vei cunoaste oglindindu-te in semenii tai !

Dani said...

Imi place articolul! :) Mersi!